September 25, 2022/Bee

PALLENIZIMI

Cilat janë frutat apo perimet tuaja të preferuara verore? Nëse ju pëlqejnë mollët, pjeprat, boronicat, shpargujt ose brokoli, duhet t’ua jepni kapelen tuaj të diellit miqve tanë insekt.

Për të mbirë, këto bimë kërkojnë transferimin e polenit nga pjesa mashkullore e lules (anteri) në pjesën femërore (stigma). Ndërsa bletët lëvizin nga lulja në lule në kërkim të nektarit, ato lënë pas kokrra poleni në sipërfaqen ngjitëse, duke i lejuar bimët të rriten dhe të prodhojnë ushqim.

RRITJA E BIMËVE TË EGRA

Nuk janë vetëm frutat dhe perimet e kultivuara në fermë që mbështeten te pjalmuesit për të lulëzuar. Shumë lloje bimësh të egra varen gjithashtu nga pjalmuesit e insekteve. Bletët janë përgjegjëse për prodhimin e shumë farave, arrave, manave dhe frutave, të cilat shërbejnë si një burim jetik ushqimor për kafshët e egra.

BURIM I USHQIMIT

Bletët prodhojnë mjaltë për të ushqyer kolonitë e tyre gjatë muajve të ftohtë të dimrit. Njerëzit e kanë përdorur mjaltin për mijëra vjet, por ne nuk jemi të vetmit që e konsiderojmë atë të rëndësishëm. Disa krijesa si zogjtë, rakunët, oposumet dhe insektet sulmojnë kosheret e bletëve për të shijuar mjaltin ushqyes (dhe larvat e bletëve).

HABITATET E EGRA

Bletët janë të njohura për kosheret e tyre, por ato gjithashtu ndihmojnë në ndërtimin e shtëpive për miliona insekte dhe kafshë të tjera. Roli i tyre si pjalmues është jetik në rritjen e pyjeve tropikale, pyjeve të savanës dhe pyjeve të butë gjetherënës. Shumë lloje pemësh, si shelgjet dhe plepat, nuk mund të rriteshin pa pjalmues si bletët.

BIODIVERSITETI

Si pjalmues, bletët luajnë një rol në çdo aspekt të ekosistemit. Ato mbështesin rritjen e pemëve, luleve dhe bimëve të tjera, të cilat shërbejnë si ushqim dhe strehë për krijesat e mëdha dhe të vogla. Bletët kontribuojnë në ekosisteme komplekse, të ndërlidhura që lejojnë një numër të ndryshëm speciesh të bashkekzistojnë.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohu për lajmet javore
Na Ndiqni