October 26, 2022/Bee

Në një ditë të bukur pranvere, është e zakonshme të shohësh bletët duke fluturuar ndërsa ato polenizojnë të gjitha bimët në zonë. Por ndërsa dielli perëndon, ju mund të shihni më pak prej tyre. Por disa ende fluturojnë përreth. A është kjo normale?

A mund të shohin bletët në errësirë apo janë të verbëra?

Po, bletët mund të shohin në errësirë ​​duke përdorur sytë e tyre dhe tre struktura unike që mbledhin dritë në kokën e tyre të quajtura ocelli. Bletët kanë tre syze në kokat e tyre, dy ocelus dorsal dhe një ocelus qendror. Këto janë përgjegjëse për reflektimin e dritës dhe ndihmojnë bletën të pozicionohet saktë në raport me diellin. Kjo e bën më të lehtë për ta fluturimin gjatë ditës. Tre okellat mund të ndihmojnë edhe në errësirë, pasi bletët e natës kanë okeli të zmadhuar që mund të dallojnë edhe ndryshimin më të vogël në dritë.

Si shohin bletët brenda një koshereje të errët?

Në një koshere të errët, bletët e gjejnë rrugën e tyre pa ndonjë burim tjetër drite të disponueshëm duke përdorur të gjitha shqisat dhe pjesët e veçanta të trupit të tyre për të lundruar brenda kosheres. Ata përdorin sistemin e tyre shqisor për të ndjerë dhe prekur muret brenda kosheres, duke i lejuar ata të lëvizin pa u përplasur me gjërat.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohu për lajmet javore
Na Ndiqni