September 25, 2022/Bee

Balsam blete

Balsami i bletës njihet edhe me emrin e tij botanik Monarda. Balsami i bletës është një bimë tërheqëse shumëvjeçare që lulëzon gjatë gjithë muajve të verës.

Bee Balm është një anëtar i familjes së nenexhikut që lulëzon në Amerikën e Veriut, kryesisht në zonat pyjore dhe është më i njohur për kultivuesit e shumtë që ka në dispozicion.

Lilacët

Lilacët janë një lule e shkëlqyer për t’u mbjellë për të tërhequr bletët pjalmuese. Bletë të ndryshme tërhiqen nga lloje të ndryshme ngjyrash të jargavanit, por të gjitha varietetet ndihmojnë në sjelljen e bletëve.

Ka disa histori kontradiktore mbi historinë e jargavanëve, por shumë burime thonë se ato e kanë origjinën në Iran. Nga atje, ata u përhapën në Evropë dhe më pas në Amerikën e Veriut. Ato mund të rriten nga shkurre në pemë të plota, në varësi të vendit ku jetoni.

Livando

Livanda është përdorur për qindra vjet si një bimë mjekësore sepse mund të ndihmojë kundër stresit dhe përdoret shpesh për qëllime relaksimi.

Origjina e livandos mendohet të jetë nga Greqia e lashtë, ku gratë thurnin kurora nga lulet e livandës për të ndihmuar me dhimbjet e kokës. Në Romën e lashtë, ata besonin se aroma mund të largonte shpirtrat e këqij, duke vazhduar me përdorimet moderne si freskuese ajri ose aromatik shtëpiak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohu për lajmet javore
Na Ndiqni